Sunnuntaina 20. toukokuuta sää oli ensimmäistä kertaa alkeiskurssin aikana kesäisen lämmin, alkuillasta jopa kuuma. Sää pitää ottaa huomioon treenitilanteessa myös pentujen ja aloittelevien koirien kanssa - erityisesti pitkä- ja paksuturkkisilla roduilla. Hyvänä apuna koirien viilennykseen ovat (vedessä kahlaamisen lisäksi) froteeloimet. Sellaisen voi tehdä myös itse vanhasta, hyvin vettä imevästä pyyhkeestä. Laittakaa hankintalistalle tai muistakaa kaivaa jo olemassaolevat loimet talvivarastoista!

Alkeiskurssin "lukkarin" eli ryhmäkohtaisen koulutussuunnitelman jakaminen teille on vallan unohtunut treenaamisen tiimellyksessä! Parempi myöhään kuin ei silloinkaan: alkeiskurssisuunnitelma 2012 löytyy täältä. Kuten huomaatte, ihan pilkuntarkasti ei olla suunnitelmaa toteutettu, mutta kokonaisuudessaan suunnitelmasta pitäisi löytyä kaikki ne aihepiirit, jotka tullaan alkeiskurssilla käymään läpi (ja uudelleen jatkokurssilla, ja seuraavalla ja seuraavalla ja ... :)

Alkeiskurssin neljännellä treenikerralla käytiin läpi hyppytekniikkaan liittyviä teoria-asioita sekä sellaisia koiran fysiikkaan liittyviä harjoituksia - kääntelyjä, vääntelyjä, koordinaatiojuttuja, takapään hahmottamisharjoituksia, venytyksiä ja temppuja - joita voi tehdä jo pennun kanssa.

Hyppytekniikkaharjoitukset voi ottaa mukaan treeniohjelmaan koiran fyysisestä kehittymisestä riippuen koiran ollessa n. puolivuotias. Alkuvaiheessa harjoituksia tehdään vain noin kerran kuukaudessa. Valtaosa agilityradan suorituksista on hyppyesteitä, joten hyppäämisen taito on yksi keskeisimmistä koiran osaamisalueista tulevaa kilpailunomaista agilitysuoritusta ajatellen. Hyppytekniikkaharjoitusten tavoitteena on kehittää eri hyppäämiseen liittyviä osa-alueita, kuten oikean reitin hahmottamista, esteiden välisen etäisyyden ja oikean ponnistuspaikan arviointia sekä painonsiirron, hyppykulman, hyppykorkeuden ja hypyn jälkeisen alastulon ja sen tasapainottamisen osaamista. Lisätietoja hyppäämisestä löytyy esimerkiksi näistä Vappu Alatalon hyppykurssilta tehdyistä muistiinpanoista. Suosittelen kaikille koiran iästä riippumatta osallistumista hyppytekniikkakurssille, mikäli tällainen mahdollisuus teille joskus tulee! Hyppytekniikkakursseja amerikkalaisen alan uranuurtajan Susan Salon menetelmin pitävät esimerkiksi Vappu Alatalo ja Ulla Kaukonen.

Fysiikkatreenien tärkein asia on liikesuorituksen rauhallisuus: malttakaa antaa koiralle aikaa hoksata, yrittää, tasapainoilla, miettiä ja keskittyä. Samalla koiran keskittymiskyky paranee. Fysiikkatreenit on hyvä tehdä esimerkiksi aamu- ja iltaruokailun yhteydessä: ota kuppiin kerta-annoksen verran ruokaa ja syötä annos koiralle fysiikkaharjoittelun ohessa. Muutenkin hyvä nyrkkisääntö pennuille ja nuorille koirille on, että ne eivät saa yhtäkään ruokaansa "ilmaiseksi", vaan jokaiseen ruokailuun liittyy jokin tehtävä. Tehtävä voi olla esimerkiksi paikallaanoloharjoitus, ruokakupille (targetille) irtoaminen (yhdistettynä takaakiertoon, valssiin, takanaleikkaukseen, käden seuraamiseen ym. Tai vaikka joku temppu: hyviä vinkkejä löytyy esimerkiksi Silvia Trkmanin temppukoulun 1 osasta ja 2 osasta.

Harjoittelun perusteiden syventämiseksi kotiläksynä tulee tutustuminen kahteen artikkeliin: 
- Agi.fi-lehdessä julkaistuun Jenny Dammin artikkeliin Perusharjoittelu sarjassa Opas onnistuneeseen yhteistyöhön. Lukekaa myös aikaisemmat osat Suhde ja motivaatio ja Ohjauksen perusteet, mikäli ette ole niihin vielä tutustuneet.
- Canis-lehdessä julkaistuun Agility Right from the Start -kirjan tekijöiden Eva Bertilsonin ja Emelie Johnsson-Veghin artikkeliin Miten treenaat agilitya? Parivaljakko tulee muuten Suomeen pitämään agilitykurssia heinä-elokuun 2012 vaihteessa. Mielenkiintoinen tapahtuma!

Lisäksi, mikäli ette osallistu lauantaina 26.5.2012 Kumpulan kyläjuhlille, kannattaa seurata Faktaa koirasta -seminaaria klo 9-17 joko paikanpäällä Helsingin yliopiston päärakennuksella tai sähköisesti. Esiintyjänä mm. ammattilaiseläintenkouluttaja Tuire Kaimio.