Tässä ratapiirrustukset eilisen harjoituksista.

1) Välistäveto: neljä estettä neliössä

Ensimmäisessä harjoituksessa neljä hyppyä oli asetettu kuvan mukaiseen neliöön ohjaajan ohjatessa neliön keskeltä. Tavoitteena oli lähettää koira hypylle poispäin ohjaajasta ja vetää se aina esteiden välistä takaisin keskelle (välistävetoharjoitus). Koska hypyt ovat leveydeltään samanlaisia kaikenkokoisille koirille, oli tämä harjoitus selvästi helpompi pienille koirille, joiden käännökset ovat luonnostaan tiukempia.

Harjoitusta tehdessä tuli muistaa.

  • Lähetys esteelle
  • Kun koira tulee alas esteeltä, vedä se välistä neliön sisäpuolelle
  • Jätä riittävästi tilaa, ettei sulje koiran tietä seuraavalle esteelle
  • Ohjaajan liike lähes pelkästään peruuttamista ja kääntymistä; ole nopea jaloistasi!

Tälle välistäveto-harkoitukselle eräänlainen vastakohta on välistä työntö, jossa siis koira työnnetään esteiden välistä hypyn taakse, ja hypytetään ohjaajaa kohti. Tämä versio on jo hieman vaikeampi, koska koiran tulee itsenäisesti osata kiertää esteen toiselle puolelle.

KOULUTUSVINKKI
Takaakiertoa voi harjoitella kotona esimerkiksi lampputolppia, tuoleja ym. esineitä kierrättämällä: ohjaa ensimmäiset kerrat koira voimakkaasti esineen taakse esimerkiksi vetämällä namia sen nenän edessä. Sano samalla "kierrä", "takaa" tms. käsky. Tee useita toistoja ja vähitellen vähennä käsiohjauksesi voimakkuutta. Tavoitteena on tilanne, jossa voit seistä suoraan keskellä hyppyesteen edessä ja "takaa"/"kierrä"/tms. -käskyllä koira kiertää estetolpan takaa luoksesihypäten esteen. Koska esteen korkeudella ei ole merkitystä, etkä välttämättä tarvitse rimaan ollenkaan, tämä on hyvä harjoitus myös sellaisille koirille, jotka eivät voi hyppiä esteiden yli (esim. kasvuvaiheessa olevat pennut).

***

2) Putki, rengas, este, A-este

Kiinnitä ohjatessasi huomiota seuraaviin kohtiin:

  • Kunnon lähetys putkelle (1) ja nopea liike renkaan (2) taakse ottamaan koiraa vastaan
  • Jos rengassuoritus ei vielä ole täysin varma, ole tarkkana vastaanottaessasi koiraa, ettei sille jää mahdollisuuksia suorittaa rengasta väärin!
  • Valssaus renkaan takana ja esteen (3) ohjaus esteen oikealta puolelta
  • Edellisessä tehtävässä opitun liikkeen perusteella, muista suoristaa koiran tie A-esteelle (4) tultaessa
  • Muista kunnon kontakti A-esteellä!

KOULUTUSVINKKI
Jos tuntuu, ettei putki vielä ns. ime koiraasi, kannattaa putkia harjoitella extrapaljon. Tämä tarkoittaa palkkaamista aina putkesta ulos tullessa. Putkeen, kannustusta ja palkka; putkeen, kannustusta ja palkka; putkeen, kannustusta ja palkka. Hyvä tapa leluista pitävälle koiralle on odottaa lelun kanssa ulostuloaukolla ja heti kun koira näkee putkesta ulos, heitä lelu putken suulta eteenpäin. Jos olet oikein innokas, voit myös rakentaa lelulle pitkän "hännän" ja näin vetää lelua nopeasti koiran nenän edessä koko putken pituuden.

**

Omatoimisena harjoituksena olivat tällä kertaa pujottelu 12:lla kepillä ja keinu.