Syyskuun ensimmäisissä reeneissä ehdimme tehdä kahta eri radanpätkää:



Ensimmäisellä radalla (alempi kiekura) tarkkana piti olla heti alussa: putke (7) suuaukko näkyy houkuttelevasti muurin (2) takaa, joten ohjaus keinulle (3) tulee olla selkeä. Keinun kaikki suorittivat hienosti ja rauhassa. Muistakaa, että mielummin varmasti ja hitaasti kuin sinne-tänne räiskien! Lentokeinut voivat aiheuttaa koirille sekä traumoja että loukkaantumisia, joten niitä tulee viimeiseen saakka välttää ja keskittyä keinun huolelliseen suorittamiseen. Hyviä tapoja hidastaa koiran etenemistä esteelle tultaessa on "tässätys" eli koiran ottaaminen käteen luoksetulokäskyllä. Hyvä tapa koiran huomion saamiseksi ja samalla vauhdin hidastamiseksi on sanoa koiran nimi ennen estettä; tällöin koira yleensä aina katsoo ohjaajaa, jolloin vauhti hidastuu ja koira on paremmin kuulolla seuraavaa ohjausliikettä varten.

Kaarteessa 4-5-6 piti muistaa kertoa omalla liikkeellä koiralle jo esteellä (4), minne suuntaa ollaan kaartamassa. Jos koira tulee esteeltä (5) alas kovin pitkälle esteen taakse, on vaarana esteen (6) ohitus vasemmalta puolelta.

Koiran ollessa putkessa (7) tulee ohjaajan pitää siihen äänellä kontaktia, jotta koira tietää putkesta ulos tullessaan, minne päin jatkaa seuraavaksi. Koiran ollessa putkessa (7) voi ohjaaja liikkua reilusti renkaan (8) taakse saakka, jolloin renkaan suoritus tulee varmemmaksi myös niillä koirilla, joille rengas ei vielä ole täysin varma este. Pituusesteellä (9) on hyvä käyttää jotain piiiitkän kuuloista käskyä, jolloin koira oppii hyppäämään korkeuden sijaan/lisäksi myös piiiitkälle. Tällä radalla ohjaajan tulisi olla pituusesteellä (9) yhtä aikaa koiran kanssa, jolloin mahdollisen jatkoradan suorittaminen onnistuisi.

***

Toisella radalla (ylempi) heti alussa on hyötyä siitä, että koira osaa jäädä odottamaan nätisti paikoilleen ensimmäisen esteen taakse ja saatte etumatkaa putken (2) suulle (tai jopa sen ohi) saakka. Valssi putken (2) ja esteen (3) välissä, ja esteen (3) ohjaus niin, että koira tietää ohjaajan kropan liikkeestä (rintamasuunta jo estettä ohjatessa oikealle, kohti puomia (4)) minne suunnata hypyltä. Samoin esteellä (5): ohjaus hypylle ohjaajan rintamasuunta jo okseria (6) kohti. Okseri (6) ohjataan kummallakin kädellä, valssataan sen jälkeen ja ohjataan este (7) koiran vasemmalta puolelta. Muistakaa, että ohjaajan liike valssia varten pitää aloittaa jo ennen okseria (6), jotta koira tietää, minne tulla alas hypyltä (6). Tässä tarvitaan ohjaajalta taitoa liikkua sekä sivuristiaskelein että peruuttamalla. Eipä muuten ole mitään kovin helppoja juoksutyylejä nopeasti tehtyinä! :)

***

Itsenäisinä esteinä oli tänään puomi ja kepit, joita toivottavasti joku tekikin... Itsenäiset esteet on ihan oikeasti tarkoitettu tehtäviksi, sillä esimerkiksi keppi- ja kontaktivarmuutta saa lisättyä vaan toistoilla+palkalla, toistoilla+palkalla ja toistoilla+palkalla. Oikotietä onneen ei valitettavasti näissä jutuissa ole. Jos perusasiat, kuten kepit toiselta puolelta tai kontaktit vierellä juosten sujuvat jo ilman virheitä, tulee harjoitusta vaikeuttaa asteittain.

Tässä esimerkinomainen etenemisjärjestys keppien harjoitteluun:
- koira osaa keppisuorituksen ohjaaja oikealla/vasemmalla puolella, kun ohjaaja peruuttaa vierellä n. metrin päässä ja "siksakkaa" kädellä joka toisen kepin taakse
- koira osaa kepit, kun ohjaaja kulkee rintamasuunta eteenpäin kummalla tahansa puolella n. metrin päässä ja "siksakkaa" kädellä joka toisen kepin taakse
- koira osaa kepit, kun ohjaaja kulkee rintamasuunta eteenpäin kummalla puolen tahansa n. metrin päässä (käsi ohjaa, mutta ei siksakkaa)
- koira osaa kepit, kun ohjaaja ohjaa viereltä n. kahden metrin päässä
- koira osaa kepit, kun ohjaaja liikkuu kepeillä eteenpäin koiran ohi
- koira osaa kepit, kun ohjaaja liikkuu kepeillä koiraa hitaammin
- koira osaa kepit ohjaajan liikkuessa sivusuunnassa pois päin koirasta

Näiden lisäksi voi alkaa harjoitella kepeille hakeutumista; ensin suoraan keppien takaa, sitten asteittain vaikeuttaen kepeilletulokulmaa.

Toivoisin, että tekisitte annettuja omatoimiharjoituksia useaan kertaan eri aikaan reenejä; ei niin, että 10 alussa ja sitten ei ollenkaan vaan mieluummin kerran/kaksi kymmenen minuutin välein. Toistoja, toistoja, toistoja; valitettavasti näissä keppi- ja kontaktiasioissa (niinkuin ei monessa muussakaan!) ei ole oikotietä onneen :)