Tässä ratapiirrustukset maanantain harjoituksista (pahoittelut, että ollaan jo torstaissa ja nämä tulevat vasta nyt):

1) Harjoitus 1: Este-pituus-putki-este-este-este

Ensimmäisessä harjoituksessa esteen (1) jälkeen kutakuinkin samassa linjassa oli pituus (2). Pituudelta koira hyppää melko pitkälle esteen taakse, jolloin erityisesti isoilla koirilla on tärkeää ohjata tarkasti putken (3) haluttuun päähän. Tämä sujui kaikilta hyvin, kunhan muistatte, ettette itse tee tiukkaan suunnanmuutosta putkeen lähetyksen jälkeen ennenkuin koira varmasti on putkessa. Esteet 1-2-3 voi ohjata kummalta puolelta vaan, kumpi teille sopii paremmin.

Esteen 4-5-6 ovat helppo suorittaa, kunhan muistatte pitää oman liikkeenne suorana ilman mutkittelua. Tavoitteena olisi ohjata koira esteelle (4) niin, että alastullessa sillä olisi kuono kohti viimeistä estettä, jolloin liikesuunta on jo valmiiksi suora ja esteiden 5-6 suorittaminen helppoa. Esteillä 5-6  voi käyttää ohjauksessa myös vastaista kättä, mikäli huomaa oman ohjauksen vetäneen koiraa liiaksi vasemmalle esteeltä (4).

***

2) Harjoitus 2: Este-este-putki-putki-este-A-este

Kuvassa koiran reitti mustalla viivalla ja ohjaajan punaisella. Esteet (1) ja (2) ovat yli 180 asteen kulmassa, jolloin esteeltä (1) alastullessaan koira ei näe suoraan esteelle (2). Sujuvan suorituksen takana on siis tarkka ohjaus esteeltä toiselle ohjaten käsillä laaaaaajalla kaaaarella.

Tässä vaiheessa harjoitusten etenemistä ohjaus putkelle (3) mieluiten niin, että tekee valssin esteen (2) takana. Putkelle (3) lähetyksen jälkeen pitää ehtiä liikkumaan putken (3) "taakse" ottamaan koiraa vastaan ja lähettämään seuraavalle putkelle (4) (ks. punainen viiva). Koiran tullessa ulos putkesta (4) muistakaa ohjata myös ennen A-estettä (6) oleva hyppy (5)! Muutamille ohjaajille tuli tässä kohtaa kova kiire A-esteelle (6) ja este (5) jäi suorittamatta.

****

HUOM!

Et voi vaatia koiraltasi sellaista, mitä se ei osaa. Se on epäreilua ja aiheuttaa pahan mielen niin koiralle kuin hermostumiseen taipuvalle omistajalle. Koirasi ei osaa sammuttaa valoja tai noutaa kaukosäädintä, jollei sille ole sitä opetettu. Se ei myöskään osaa istua paikallaan agilityradan ensimmäisen esteen takana, jollei sitä ole sille opetettu.

Koska agilitykentällä olo ja esteiden suorittaminen on monille koirille tosi hauskaa puuhaa, niillä ei kentällä ollessa aina keskittyminen tahdo riittää samoihin asioihin kuin tutussa kotiympäristössä. On siis tärkeä muistaa, että vaikka koirasi kotona osaa istua hievahtamatta paikallaan 10 minuuttia, se ei välttämättä pysty samaan suoritukseen vaikeammissa paikoissa. Suosittelisin siis, että reenaatte omalla ajallanne paikalla oloa vähän kerrallaan, suoritusaikaa asteittain pidentäen monissa eri tilanteissa; kotona, mökillä, lenkillä, kaupan pihassa, muissa reeneissä, agilitykentän ulkopuolella, toisen koiran suorittaessa jne. Vasta kun se sujuu muualla varmasti, voitte vaatia sitä koiraltanne niinkin vaikeassa paikassa, kuin agilityradan lähdössä.